TIPS VOOR HET PRAKTIJKEXAMEN:

Hoe kan ik mij het beste voorbereiden op het praktijkexamen?

Cobi Rijschool  heeft paar tips voor het halen van je rijexamen opgesteld.

Veel leerlingen weten niet goed wat ze kunnen verwachten op een rijexamen. Waar moet je op letten? Wat kun je doen om je op je gemak te voelen? Wij zullen een aantal tips geven om te slagen voor het rijexamen.


Weet waarop je wordt getest

Het is prettig om vooraf te weten wat je kunt verwachten. Praat hierover met je rij-instructeur. Op de website van het CBR staat meer informatie over de eisen van het examen.


Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is heel belangrijk dat je genoeg ervaring hebt opgebouwd tijdens rijlessen. Heb je de auto onder controle en heb je zelf het gevoel dat je er klaar voor bent? Dan kun je dit vast laten zien tijdens het praktijkexamen.


Maak je niet te druk

Waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar hou voor ogen dat het een ritje is om te laten zien wat je de afgelopen tijd hebt geleerd. Als je het rijden goed beheerst kun je gerust een half uurtje met een examinator rondrijden.


Luister niet te veel naar tips van anderen

Het is vaak goed bedoeld, maar luister niet naar de verhalen van andere mensen. Deze verhalen zorgen ervoor dat je anders gaat rijden dan je gewend bent. Kijk niet meer of minder dan anders en rijd niet sneller of langzamer dan tijdens de rijlessen.


Raak niet in paniek bij een foutje

Iedereen maakt fouten, zelfs de examinator. Als je aan de examinator laat zien dat je de fout op een veilige manier oplost, kun je nog steeds slagen. Vergeet de fout zo snel mogelijk en concentreer je op de rest van het examen.


Rij zelfverzekerd en besluitvaardig

Zorg ervoor dat de examinator zich veilig voelt bij jou in de auto. Toon initiatief en neem actief deel aan het verkeer. Als je voorrang hebt, neem die dan en aarzel niet te lang.


Bijzondere verrichtingen

Leerlingen maken zich vaak het meest druk over de bijzondere verrichtingen. Met name fileparkeren is vaak een gevreesde bijzondere verrichting. De bijzondere verrichtingen hoeven niet foutloos te zijn. Het belangrijkste is dat je ze op een verantwoorde en veilige manier uitvoert. Hou je aan de verkeersregels en kijk goed om je heen. Het is helemaal niet erg als je bij het parkeren een extra keer moet steken.


Pas je snelheid aan bij de situatie

Rij niet precies 50 op wegen waar dit de maximum snelheid is. Het maakt de examinator niet uit of je er 3 kilometer per uur boven of beneden zit. Belangrijker is dat je de snelheid aanpast bij de situatie. Rij door wanneer het mogelijk is en rij langzamer dan de maximum snelheid als de situatie de maximum snelheid niet toelaat.


Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is goed voor de concentratie en helpt je om te ontspannen. Ga daarom niet te laat naar bed en slaap niet te lang uit. Probeer niet teveel na te denken over het examen, ook al is dit misschien heel moeilijk. Neem vooral geen versuffende medicijnen tegen de zenuwen!
 

VOLG ONS OP FACEBOOK

RIJLES AL VANAF 16,5 JAAR!

Wist je dat steeds meer jongeren op hun 17e hun rijbewijs voor de auto halen?  Je theorie-examen kun je al halen vanaf 16 jaar. Rijles nemen mag je vanaf 16,5 jaar.  

Lijkt je dat ook wel wat? Meldt je dan nu aan en begin deze week nog met lessen!
GRATIS PROEFLES

Wil je beginnen met rijlessen of wil je een gratis proefles, vul dan direct ons online aanmeld formulier in. Je kan al lessen nemen vanaf 16,5 jaar! Geen wachtlijst, je kan meteen beginnen!

Lees verder